Tillbaka

Hållbarhet ur ett socialt perspektiv

badge

Kan en padelbana, en kokbok och en konsert bidra till ökat psykiskt välmående? Vi tror det. Faktum är att just studenter är en grupp som mår sämre psykiskt än Sveriges befolkning i övrigt. Vi har under året satsat på en rad olika projekt för att bidra till att vända den negativa trenden. 

Ett viktigt perspektiv inom hållbarhet är den sociala hållbarheten. Begreppet social hållbarhet handlar om ”att skapa ett samhälle där människor lever ett gott liv med god hälsa, utan orättfärdiga skillnader”. Vi som fastighetsbolag med över tio tusen studenter som hyresgäster har stora möjligheter att påverka på ett positivt sätt och därför har vi valt att satsa stort för att göra vad vi kan.

För andra året i rad arrangerade vi löploppet Students Moving 4 Health där syftet var att inspirera till motion, då den fysiska aktiviteten är viktig för den psykiska hälsan.

photo
Marlene Lundkvist, kund- och marknadschef.

– Det var en superhärlig känsla att se studenterna där vid starten. De var så pepp, säger Marlene Lundkvist som är kund- och marknadschef.

Full fart när löploppet Students Moving 4 health går av stapeln.

Loppet satte ljus på frågan om psykisk ohälsa bland studenter och genom Students Moving 4 Health samlade vi tillsammans med våra leverantörer in pengar till organisationen Tilia som jobbar med att öka den psykiska hälsan bland unga.  

Under 2021 blev vi också först i Sverige med att öppna en padelbana enbart för studenter då padelbanan på Campus Lappis invigdes. Padelbanan har ett bokningssystem som gör det enkelt att hitta grannar att spela med vilket ökar möjligheten till sociala kontakter. Padelbanan bidrar också med trygghet eftersom fler personer rör sig i området. Jan-Erik är husvärd på Lappis:  

– Padelbanan används väldigt ofta och det är en stor blandning av personer som spelar. Jag tycker padelbanan är ett roligt initiativ eftersom den också bidrar till att skapa mer liv i området, säger han.

Utöver padelbanan fick Campus Lappis under 2021 även ett ansiktslyft genom att två trappor gått från betonggråa till färgglada konstverk.  

– Vi kände att området vid trapporna behövde mer liv. Jag fick en idé som vi i marknadsteamet brainstormade kring. Vi ville inkludera studenterna och hitta ett koncept som funkar, säger Marlene.

Marlenes idé gick ut på att skapa konst på två stora grå trappor och en förfrågan om att bidra skickades ut till studenterna. Intresset var stort och till slut blev det studenterna Evelina och Alessio som fick pryda trapporna med varsitt konstverk.

– Jag tänker att trappkonsten är ett bra exempel på hur vi verkligen är ”av, för och med studenter”, såsom vi ofta säger. Trappkonsten får också ett ännu större värde i pandemitider, kreativitet främjar ju psykiskt hälsa, säger Marlene.

Två studenter som deltog i Students Moving 4 health vid trappkonsten på Campus Lappis.

Jan-Erik går förbi konstverken varje dag och tycker att de lyft området.

– Förutom vad trappkonsten gett i form av färg och liv så tror jag studenterna tycker det är positivt att de själva fått bestämma hur trapporna ska se ut. Det har varit jättemånga som stannat till och tagit foto på trapporna, säger Jan-Erik.

Året 2021 handlade till stora delar om restriktioner och mycket tid spenderad i hemmet. För studenter som ofta lever sociala liv och har små bostäder har pandemin slagit hårt. För att också skapa positiva upplevelser arrangerade vi Backyard sessions, konserter där studenter från Musikhögskolan kom till tre av våra områden och hade spelningar som gick att lyssna på ifrån fönster och balkonger. 

Jan-Erik, husvärd på Campus Lappis.

– Musik kan framkalla så mycket känslor och det syntes en hel del glädje i de klipp som många studenter taggade oss i på Instagram, säger Marlene.  

Mot slutet av året var det dags för nästa insats för att stärka den sociala hållbarheten, nämligen Community cookbook, en kokbok skapad av studenter från världens alla hörn boendes i något av våra områden.

Community cookbook har fått positiv respons och har uppmärksammats medialt.

– Vi vill bidra till att studenterna interagerar med varandra, speciellt i köken som ju många delar med andra. Mat är något vi alla har gemensamt och vi tror att mat kan bidra med fler samtal. Det ser man på jobbet exempelvis, det är ofta man pratar om matlådan, säger Marlene.

Kokboken innehåller 16 recept skapade av studenterna själva. Vid varje recept finns också en historia om maten och receptet, berättad av studenten.

– Kokboken är så himla fin och det finns mycket tankar och känslor i den. Jag tycker också att det är härligt att alla bilder är fotade i deras riktiga hem, säger Marlene.  

Läs fler artiklar

Artikel
Energi som gör skillnad

Vi har installerat solceller på ytterligare en fastighet och mycket mer är på gång inom energiområdet.

Artikel
Hem där det är enkelt att mötas

Studenternas åsikter blir verklighet i Björkhagen där 166 nya bostäder byggs.